2014. január 10., péntek

Gesztenyés / diós / mákos bejgli

Gesztenyés / diós / mákos bejgli

Már évek óta bevált nálunk az Andi konyhájából származó recept, így karácsonykor alig várom, hogy újra megkóstolhassam ezeket az omlós, puha, szép és nagyon-nagyon-nagyon finom bejgliket. Ha nincs egy bevált receptetek, akkor mindenképpen próbáljátok ki, mert azután csak ezt fogjátok sütni :D Viszont fontos: a sütés előtt egy nappal kell elkészíteni!!!

Hozzávalók: (6 db bejglihez)

Tészta:
90 dkg liszt
25 dkg margarin
12,5 dkg zsír
10 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
1 dkg só
2 tojássárgája
1 dl hideg főzőtejszín
kb 2 dl hideg víz

Gesztenyés töltelék:
25 dkg gesztenyemassza
1 csomag vaníliás cukor
kevés rum

Diós töltelék:
85 dkg dió
50 dkg cukor
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola
fahéj
őrölt szegfűszeg
citromhéj
0,5 l víz

Mákos töltelék:
85 dkg mák
50 dkg cukor
15 dkg zsemlemorzsa
mazsola
fahéj
őrölt szegfűszeg
citromhéj
0,5 l víz

Elkészítés:

A tésztához az összes hozzávalót összegyúrjuk (az élesztőt is a liszthez kell morzsolni!) Kemény tésztát kell kapnunk, majd 20 percre a hűtőbe tesszük. A töltelékeknél mindegyiket külön összekeverjük (a mákosnál és diósnál a vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd leönteni vele az összes hozzávalót). A tésztát 6 részre osztjuk, kinyújtjuk, majd megtöltjük őket a töltelékekkel külön-külön. 1 tojást kettéválasztunk, a sárgájával lekenjük a bejgliket, majd amikor megszáradt, a fehérjével is lekenjük. Másnap hurkapálcával megszurkáljuk őket az aljáig, és 180 fokon kb 35-40 percig sütjük. 



















2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a recept, de a tojassal lekenos reszt tudnad kerlek javitani? eloszor feherje aztan sargaja vagy forditva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen az észrevételt, javítottam: először a sárgájával, majd ha az megszáradt, a fehérjével kenjük le a bejgliket.

      Törlés