2014. február 3., hétfő

Vadas mártás zsemlegombóccal

Vadas mártás zsemlegombóccal



Hozzávalók (4 személyre):


Mártáshoz:
hús (10 szelet sertéskarajjal készítettem)
1 fej vöröshagyma
sárgarépa
petrezselyem
fűszerek, mustár

Zsemlegombóchoz:
5 zsemle
2 tojás
1 kis fej vöröshagyma
petrezselyemzöld

Elkészítés:

A hagymát megpároljuk, majd hozzátesszük a karikára vágott sárgarépát és petrezselymet, és így is pároljuk még egy kicsit. Felöntjük vízzel, fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel és mustárral. Utána a húsokat kicsit klopfoljuk, enyhén megsózzuk, és kis olajon mindkét oldalát megsütjük. Amikor minden szelet megsült, akkor beletesszük a zöldséges lébe (annyi lé legyen rajta, amennyi ellepi). Puhára főzzük benne a húsokat. Ha megpuhultak, kiszedjük a húsokat, és botmixerrel pürésítjük a zöldségeket, majd tejfölös habarást adunk hozzá. Akinek az ízlése úgy kívánja, adhat hozzá citromlét is.

A zsemléket 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és kicsi olajon megpirítjuk. Egy kisebb fej hagymát kockára vágunk, és megpirítjuk.  Ha hűlt egy kicsit a kenyérkocka, adunk hozzá annyi vizet, hogy ne legyen lágy, de már kemény se legyen, majd masszává gyúrjuk. Állni hagyjuk 15 percig, közben sós vizet teszünk fel főni. Ha letelt az idő, a kenyérkockákhoz adjuk a hagymát az olajjal együtt, a tojásokat, aprított petrezselyemzöldet, sót, borsot. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Ha felforrt a víz, beletesszük a gombócokat, de a víznek nem szabad zubognia, csak éppen, hogy főjön. Kb. 20-25 percig fő, az idő a gombócok nagyságától függ. Ha kész, leszűrjük. 















1 megjegyzés: