2014. március 12., szerda

Spenótfőzelék bundás kenyérrel

Spenótfőzelék bundás kenyérrel



Popeye kedvencétől sokan irtóznak,pedig nagyon egészséges és finom. De miért is olyan hasznos?
A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is.
A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.

Hozzávalók:

spenót
fokhagyma 
liszt
tojás
kenyér

Elkészítés:

A spenótot most fagyasztottat használtunk. Ha kiolvadt a spenót, egy kis vízzel rövid ideig főzzük, közben tejes, fokhagymás rántást készítünk. Az olajat felhevítjük, majd beletesszük a tört fokhagymát, de ahogy kavarunk egyet rajta, már adjuk is hozzá a lisztet, nehogy a fokhagyma  megégjen. Ha a liszt egy kicsit pirult, levesszük a tűzről, és egy percig hűlni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a hideg tejet, elkeverjük, és hozzáadjuk a spenóthoz. Ha kissé besűrűsödött, akkor jó. Feltétnek bundás kenyeret szoktunk hozzá adni, de lehet tükörtojást is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése