2014. április 2., szerda

Lángos


A piacról jól ismert, a fesztiválok elmaradhatatlan kelléke, a Balaton partján a kukorica mellett a második legjellemzőbb étel... gondolom, már mindenki kitalálta, mi az. Igeeeen, a lángos :))




40 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 db közepes főtt burgonya
1 ek. étolaj
1/dkg só
langyos tej

Az élesztőt langyos tejben 1 kk. cukorral megkelesztjük. A liszthez hozzáadjuk az összetört burgonyát, az étolajat, a sót, a megkelt élesztőt és annyi tejet, hogy „kellemesen lágy" tésztát kapjunk. Meleg helyen egy órát kelesztjük. Ha megkelt, kb. 10 cm átmérőjű köröket kivágunk belőle, egy teáscsésze tökéletesen megfelel erre a célra. Ekkor (ha van türelmünk és időnk), újra kelesztjük kb. 10-15 percig. Ha nincs, máris folytathatjuk. Kézzel - a tészta széleinél körben haladva - vékonyra kinyújtjuk, de vigyázzunk, hogy a tészta ne szakadjon el. Jól felmelegített zsiradékban (étolaj, zsír) mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Lehet rá tejfölt és/vagy reszelt sajtot, fokhagymát tenni. Ha van kedvünk és ízlésünk, a tészta közepébe tehetünk virslit, sajtot vagy borssal ízesített pirított káposztát. Ilyenkor a kört félbehajtjuk, és úgy húzzuk óvatosan a széleit.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése