2014. november 25., kedd

Adventi gyümölcsös kosárkák

Adventi gyümölcsös kosárkák



Bármilyen kosárkás süti készítése bonyolultnak tűnik, mert egyesével foglalkozunk velük, a mosogatásról nem is beszélve. De karácsonykor minden megszépül, így ez is :) Ilyenkor az embernek kedve van hosszasan, nyugodtan pepecselni a sütikkel, már ha persze az ideje engedi. Előre is elkészíthetjük, mert zárt dobozban akár egy hétig is eláll. 

Hozzávalók (12-15 kosárkához)

Tésztához:
33 dkg liszt
15 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
1 tojás
6 dkg porcukor
1 citrom leve

Töltelékhez:
1 nagyobb kemény alma
30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola, barack, szilva, körte, trópusi gyümölcsök)
3 dkg kókuszreszelék vagy dió (mi most kókuszt használtunk)
6 dkg porcukor
1 evőkanál reszelt citromhéj
1/2 teáskanál mézes fűszerkeverék
1 dl narancslé

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a  kockára vágott vaj- vagy margarindarabokkal, majd hozzákeverjük a cukrot. Ezután hozzáadjuk a tojást és a citromlét. (Ha esetleg a citrom mérete miatt lágy lenne, adjunk hozzá plusz lisztet.) Összegyúrjuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.

A töltelékhez meghámozzuk az almát, és apró kockára vágjuk, majd a többi hozzávalóval összekeverve egy edényben addig főzzük, amíg a gyümölcsök magukba nem szívják a narancslevet, ez nagyjából 10 perc. A tésztából golyókat formázunk, amiket a kosárkákba nyomkodunk egyenletesen elosztva.(A kosárkákat zsírozzuk, lisztezzük, és mikor megsül, egyszerűen kijönnek.) Ezekbe tesszük a tölteléket, majd a megmaradt tésztát összegyúrjuk és kinyújtjuk, csillag formával kiszúrjuk. 180 C fokra előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése