2014. december 10., szerda

Császármorzsa

Császármorzsa


A császármorzsa finom és megunhatatlan, egy tartalmas leves után pedig tökéletes második, de uzsira sem rossz, ha egy kis édesre vágyunk. A császármorzsa (Kaiserschmarrn) eredetéhez két legenda is társul a köztudatban, nem tudni, melyik az igaz. Az egyik változat szerint maga Ferenc József készítette el az első adagot, akit az orvosai diétára fogtak. Az éjszaka folyamán kisurrant a konyhába, hogy palacsintát készítsen, de mivel nem tüsténkedett naponta a konyhában, elrontotta a palacsintát, és így született meg a császármorzsa. A másik anekdota szerint a folyton diétázó Sissi kérte meg a szakácsot arra, hogy készítsen egy könnyű édességet neki, de az elkészült desszert nem ízlett neki (ez hogy lehet???), ezért Ferenc József is megkóstolta, aki viszont csodájára járt az édességnek. Bárkihez is köthető, hálásak lehetünk neki :)

Hozzávalók:

10 dkg búzadara
1 dkg liszt
2,5 dl tej
3 tojás
fél citrom reszelt héja
5 dkg cukor

margarin

Elkészítés:

A búzadarát, a lisztet elkavarjuk a tejjel, és legalább fél órán állni hagyjuk, közben néha megkavarjuk. Azután 3 tojássárgáját, 5 dkg cukrot, fél citrom reszelt héját hozzáadjuk, összekeverjük, és a 3 tojás habbá vert fehérjét óvatosan beleforgatjuk.

Forró teflonedényben (28 cm-es) margarint olvasztunk, és beleöntjük a massza felét. Ha kisebb edényben készítjük, több adagban kell megsütni. Picit várunk, aztán fakanállal kavargatás közben apró darabokra szaggatjuk. Akkor jó, ha már, vannak benne aranybarna darabkák is. Ez a mennyiség két felnőtt részére elegendő. Porcukorral és/vagy lekvárral tálaljuk.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése