2015. február 12., csütörtök

Francia mákos krémes

Francia mákos krémes


Hozzávalók:

A mézes laphoz
30 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
7 dkg vaj

2 db tojás
3 dkg méz
1 kk szódabikarbóna

A mákos piskótához
15 dkg cukor
15 dkg finomliszt
6 db tojás
3 ek víz
0.5 dl napraforgó olaj
0.5 csomag sütőpor
10 dkg mák (őröletlen)

A krémhez
3 db tojássárgája
15 dkg cukor
2 tasak vaníliás pudingpor
7 dl tej
20 dkg porcukor
25 dkg margarin

Elkészítés:

A mézes lap hozzávalóiból 2 lapot sütünk egy 22x38 cm-es tepsin, majd hagyjuk kihűlni. A mákos piskótához a tojássárgájákat habosra kavarjuk a 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal és a mákkal. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a mákos masszát, majd a sütőporos lisztet. Kizsírozott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe belesimítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük a piskótát.
A krémhez a tojássárgájákat 15 dkg porcukorral, a tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A margarint kikeverjük a 20 dkg porcukorral, és ha kihűlt a krém, összedolgozzuk a kettőt.
Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a mákos piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük.
A tetejére a megmaradt tojásfehérjét vízgőz felett felverjük kristálycukorral, s ezt kenjük a süteményre, majd csokit reszelünk rá.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése