2015. március 26., csütörtök

Húsvéti kalács

Húsvéti kalács


Lassan elkezdjük a húsvéti készülődés, aminek elmaradhatatlan kelléke a kalács. A sonkához, tojáshoz tökéletesen illő kalács, amit lekvárral, mézzel, citromkrémmel, mogyorókrémmel, de még ezeken kívül ezer módon ehetünk, ki hogy szereti :) Én imádom egyszerűen imádom, különösen a selyemkalácsot, aminek húsvétkor nem tudom megmondani, miért, de másabb, finomabb íze van :) Már csak egy kicsit kell várni ezekre az ízekre, de addig is elősütést bármikor végezhetünk :))

(A receptért köszönet Limarának)
Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
1 mk. só
60 g cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
2 dl 30%-os habtejszin
1 dl zsíros tej
2 dkg friss élesztő

Tetejére:
1 tojás

Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Mi most géppel csináltuk, így csak egyszerűen a gépbe mértük a hozzávalókat. Aki kézzel dagasztja, az a következő folyamatokon megy végig: a tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet, végül pedig rámorzsoljuk a friss élesztőt, és a tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá, kitesszük a deszkára és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. Kb. 10-15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát készítünk. (Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem.) A bedagasztott tésztát tálba tesszük, és 30 -35 percig kelni hagyjuk, szobahőmérsékleten. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10-15 percig pihentetjük. Ezután a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel és megfonjuk. A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. A sütőt ezalatt előmelegítjük 170 fokra. A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással, és a forró sütőbe toljuk, amiben kb. 40 perc alatt elkészül.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése