2015. március 7., szombat

Lengyelország - élménybeszámoló :)

Lengyelország - élménybeszámoló :)

A héten kevesebb recepttel találkozhattatok a blogon, mivel Lengyelországban voltunk síelni. A szállásunk Pyzówkában volt a hihetetlenül aranyos Zosia néni panziójában. A szobák nagyon hangulatosak, a kiszolgálás tökéletes, a jó hangulathoz pedig egy szuper 70 fős csapat is kellett :) A délelőtti síelés után esténként társasjáték, kártyázás, szaunázás, biliárdozás, csocsózás, pingpongozás, vérfarkas-játékozás, gitározás-éneklés és kellemes beszélgetéseket vették kezdetét éjszakába nyúlóan.




Az időjárás kedvezett nekünk, mivel mindenféle körülmények között síelhettünk, így első nap gyönyörű napsütésben és 20 fokban, másnap egy kis eső után 5 fokban, azután pedig hatalmas pelyhekben szállingózó hóban, majd hófúvásban és -10 fokban is kipróbálhattunk sítudásunkat. Egyszerűen gyönyörű volt a táj, felejthetetlen élmény, az biztos :)








Különböző lengyel specialitásokat kóstolhattunk, amik nagyon jól estek a fárasztó, egész napos síelés után:

a lengyel levesek nagyon tartalmasak, fűszeresek, rengeteg zöldséget használnak, szinte vérré válik az emberben, ahogy kanalazza :)

a zurek egy savanyított, rozslisztes, kovászolt leves, amiben fehér kolbász, főtt tojás, füstölt hús található.

zurek

A zupa z ogórków, a lengyel uborkaleves egy savanyú, kapros leves, ami a lengyeleknél a családi ebédek szerves része. A nyáron készített kovászos uborkát használják fel, így egy kis nyárias ízt is érezhettünk, de mégis nagyon jól esett a nagy hidegben.

zupa z ogórków

a pierogi, vagyis a derelye, amit több változatban kóstolhattunk meg: húsos, krumplis-hagymás-túrós és áfonyás derelye tejszínhabbal (egymás után egy kicsit bizarr)


pierogi z jagodami

pierogi z mięsem

Vacsi után minden este gyümölcsös kompótot kínálnak üdítő helyett. A színes frissítőkben ribizli, narancs, citrom, pöszméte és meggy szemek is úszkálnak. 

kompot

A hüttékben az egyik kedvenc étel a grillezett sajt, amit áfonyadzsemmel kínálnak. (nekem ízlett, anya szerint viszont túlságosan "birkaíze" van :) 

oscypek z żurawiną

A sajtok egyébként nagyon finomak és népszerűek. Az oscypek gúla vagy orsó alakú, gyönyörű mintázata van, és a lengyel juhok tejéből készítik. A kérge sötétebb, kemény, füstölt és enyhén sós ízű. Egymást érik az árusok, tehát minden lépésnél az oscypekbe botlunk :)

oscypek

A krowka mindenki számára ismerős lehet, mivel nálunk is kedvelt édesség a Boci cukor, de azért a lengyel az igazi :)) 

krowka

Illetve a sliwki w czekoladzie, vagyis az aszalt szilva csokibevonatban is híres lengyel édesség, amit nem is csodálok, mert a puha, csokikrémes, csokibevonatos szilva mennyei, de tényleg :) Van olyan, amelyikben a csoki- és a szilvaréteg között marcipán van, valamint rumos csokimasszás változatban is kapható. Egyik jobb, mint a  másik :D


sliwki w czekoladzie

Felsorolhatnám még a finomabbnál finomabb apró csokikat és bonbonokat, mint például a Michałki számos változatát (fekete csokis, fehér csokis, amikben isteni mogyoró és nugátos keverék van, de a kókuszos is nagyszerű, ááá, imádom a csokit :) A sort a végletekig folytathatnám, mert sok finomság kapható lengyel barátainknál. Mellesleg Lengyelországban nem bonbon árban kaphatóak ezek a finomságok, hanem sokkal olcsóbbak!




Az italok közül a gyömbérsör, a málnás sör, no meg a wódka az igazi jellegzetesség. 

Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom a lengyel ételeket, italokat, sípályákat. Mi hihetetlenül jól éreztük magunkat :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése