2015. március 17., kedd

Túrós/szilvalekváros/gyümölcsízes derelye

Túrós/szilvalekváros/gyümölcsízes derelye



A derelyéhez nem sok mindenre van szükségünk, mivel a tésztája nagyon egyszerű, a tölteléket pedig különböző módon variálhatjuk. Nálunk a túrós és a gyümölcsízes a kedvenc, de a hagyományos, szilvalekvárral készült derelye is hamar elfogy :)

Hozzávalók:

3 tojás
kb. 40 dkg liszt (amennyit a tészta felvesz)
kevés víz

szilvalekvár/gyümölcsíz

Túrós töltelék:
250 g túró
cukor ízlés szerint
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só

4 ek zsiradék
10 dkg zsemlemorzsa
porcukor

Elkészítés:

Az egész tojásokból a liszttel és kevés vízzel ruganyos tésztát gyúrunk. Akkor jó, amikor már nem ragad a kezünkhöz. Cipót formálunk belőle, és letakarva fél órát hagyjuk pihenni. Ezután vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval felkockázzuk. (akinek van otthon tésztanyújtógépe, az használhatja azt is, mi is így csináltuk). Minden kocka közepébe teszünk egy kiskanálnyi szilvalekvárt, gyümölcsízet, vagy a bekavart túrót, és egyesével minden kocka szélét egymáson áthajtjuk, így háromszögletű tésztát kapunk. Végül a széleit jól összenyomkodjuk. Bő, sós vízben fedő alatt készre főzzük, majd leszűrjük, majd a zsiradékon megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése