2015. április 17., péntek

Nudli

Nudli


Egyszerű, de nagyszerű ebédötlet, amit ha ügyesen előredolgoztunk korábban, csak előkapunk a fagyasztóból, lobogó vízben kifőzünk, majd némi utómunka után már fogyaszthatunk is. A tárkonyos csirkeraguleves után könnyed másodikként készült ma nálunk. Volt aki, porcukorral, volt, aki lekvárral ette, mert mindenhogy finom :) Mi egyébként nyáron szoktunk nagyobb mennyiségben készíteni, amikor a friss szilvából elkészítjük a gombócokat, és ha már benne vagyunk, legyártjuk a nudlikat is. Zacskóban lefagyasztva pedig nagyon sokáig eláll, bármikor felhasználhatjuk időt spórolva ezzel a mozgalmas hétköznapokon. 

Hozzávalók:

50 dkg krumpli
1 nagy csipet só
kb. 15 dkg liszt
1 tojás

zsemlemorzsa
olaj

porcukor/lekvár

Elkészítés:

A krumplikat megtisztítjuk, meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. Sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és áttörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a sót, a tojást, majd lassan adagolva a lisztet, közben kézzel nem túl kemény és nem túl lágy tésztává dolgozzuk. Előfordulhat, hogy a krumplinak nagyobb a nedvességtartalma és még szükséges hozzá pluszban liszt. Lisztezett felületen kisujjnyi vastag rudakat sodrunk, amiket egy éles késsel kb. 3 cm hosszúságúra darabolunk. A felület és a tenyerünk között még sodrunk rajta egyet, így szép formásak lesznek. Lobogó vízbe rakjuk, és ha már feljöttek a víz tetejére, még 2-3 percet főzzük és a vízből kiemelve lecsöpögtetjük. Az olajon világosra pirítjuk a morzsát, és beleforgatjuk a lecsöpögött nudlikat. Ízlés szerint porcukorral, vaníliás cukorral meghintve és/vagy házi sárgabaracklekvárral kínáljuk.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése