2015. május 22., péntek

Meggyes lepény

Meggyes lepény


Rendszereztünk a fagyasztóban, amikor megtaláltunk egy csomó magozott meggyet. Mivel hamarosan érik a friss meggy, ezért gyorsan felhasználtunk egy adagot a tavalyi termésből, így meggyes lepény készült. Rendkívül egyszerű, ám mégis finom sütemény, tökéletes hétvége-indító :)

Hozzávalók:

50 dkg liszt
12 dkg zsír
15 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1 kk szódabikarbóna
1 pohár tejföl (175 g-os)

1 kg meggy
(eredetileg a meggyhez 10 dkg cukrot kellene még hozzáadnunk, de mi ezt mindig kihagyjuk, mert felesleges bele még több cukor. Így is nagyon finom, picit savanykásabb. De aki ragaszkodik hozzá, az persze nyugodtan tegye bele, úgy lesz olyan, mint a nagymama-féle :)

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a porcukrot, a szódabikarbónát, a tejfölt és a tojások sárgáját. Összegyúrjuk, majd két részre osztjuk a tésztát. Az egyik tésztát kinyújtjuk, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, megszórjuk zsemlemorzsával vagy grízzel, és a kicsavart meggyet rátesszük, majd a másik kinyújtott tésztával beborítjuk, egy villával megszurkáljuk, és takarékon (1-es fokozaton) megsütjük. Amikor kihűlt, felszeleteljük és porcukrozzuk.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése