2015. június 18., csütörtök

Anzac keksz

Anzac keksz


Mostanában nem jelentkeztem gyakran, mivel az államvizsgára készültem. 2 hete csak a tételek tanulásából, illetve a szakdolgozatom megvédéséből álltak a napjaim. Viszont hétfőn letudtam mindent, ötös lett az államvizsgám, úgyhogy nagyon nagy az öröm :) Újra van időm a konyhában tüsténkedni, blogot írni, és finomabbnál finomabb recepteket megosztani veletek :) Tegnap délután egy nagyon egyszerű kekszet sütöttem, aminek nagy sikere volt. Egyszerű, sokáig eláll és kellemesen puha, szóval tökéletes. A keksz érdekessége hogy az I. világháborúban az ausztrál és új-zélandi katonák egy zabpelyhes kekszet vittek magukkal, amit feleségeik készítették nekik. A sütemény neve az ausztrál és az új-zélandi hadsereg angol nevéből képzett betűszó: ANZAC = Australian and New Zeland Army Corps

Hozzávalók 20 db kekszhez:

15 dkg liszt
15 dkg apró szemű zabpehely
12 dkg cukor
5 dkg kókuszreszelék
12,5 dkg vaj
3 ek méz
2 ek forró víz
1 csapott tk étkezési szódabikarbóna

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a lisztet, a zabpelyhet, a cukrot, a kókuszreszeléket és jól összekeverjük.
Egy másik tálkában a vajat a mézzel összemelegítjük. Kétkanálnyi forró vízbe szórjuk a szódabikarbónát és kicsit megkeverve hagyjuk felpezsegni. A lisztes keverékhez adjuk a mézes vajat és a szódabikarbónás vizet, majd jól összedolgozzuk. Kézzel nagyobb diónyi golyókat formázunk, amiket a a két tenyerünk között kicsit ellapítunk. Zsírozott tepsibe fektetjük a kekszeket, kevés helyet hagyva egymás között, mert sütés közben kicsit szétterülnek. 180 fokon hőlégkeveréssel 10 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve nagyon puhák a kekszek, ezért érdemes a tepsiben hagyni kihűlni. Nagyon finom, sokáig elálló keksz, ami tökéletes uzsira, de nálunk reggelire hideg tejjel a favorit  :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése