2015. június 29., hétfő

Szezámos-mákos kréker

Szezámos-mákos kréker


A receptet AranyTepsi oldalán találtam, és nagyon megtetszett, mert szeretjük a sós ropogtatnivalókat, amik tökéletesek filmek alatt, baráti összejövetelekre, vagy éppen kártyapartikra. 

Hozzávalók 2 nagy tepsi krékerhez:

15 dkg liszt
1 csapott tk só
2 tk szezámmag (plusz a tetejére)
3 tk egész mák
7,5 dkg vaj/margarin
6,5 dkg tejszín (30 %-os)

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleszórjuk a sót és a magokat. Elmorzsoljuk benne a vajat/margarint, és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejszínt. Addig dolgozzuk, míg egy gombóccá nem áll össze. A gombócot két részre osztjuk, így könnyebb vele dolgozni. Enyhén lisztezett felületen egyenként kb. 2 mm vastagra elnyújtjuk (minél vékonyabb, annál jobb). A tetejét megszórjuk kevés szezámmaggal, amit sodrófával a tésztába nyomunk. Egy lisztbe mártott derelyevágóval tetszőlegesen rombuszra, kockára, esetleg csíkokra vágjuk.Mi készítettünk kisebb rombusz alakú krékereket, valamint nagyobb kekszeket. Egy vékony pengéjű késsel a krékerek alá nyúlunk és zsírozott tepsibe helyezzük, majd előmelegített 190 fokon sütőben 10 perc alatt megsütjük.Miután kihűltek, ropogós kekszek lesznek, de másnapra lesz igazán tökéletes kréker (abban az esetben, a marad :))))










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése