2015. július 9., csütörtök

Hidegtál

Hidegtál



Diplomaosztóm alkalmából múlthéten vasárnap ebédet tartottunk a családnak, ahol húsleves csigatésztával, birkapörkölt krumplival, töltött húsok rizi-bizivel, kovászos uborkával, francia salátával és hidegtállal volt a menü. A sütikről majd lesznek bejegyzések, mert sok finomság készült :) Most a hidegtál elkészítését mutatom meg, ami az egyik kedvencem volt, de amilyen gyorsan elfogyott, úgy gondolom, a vendégeknek is ízlett :)

Hozzávalók:

Sonkatekercsek:
16 szelet sonka
2 db tömlős sajt
10 dkg reszelt sajt

bors
1 főtt tojás
1 tk mustár

Kaszinótojás:
10 tojás
tejföl

bors
1 tk mustár

Elkészítés:

A sonkatekercsekhez a tojást megfőzzük, majd villával összetörjük, és az összes hozzávalót egy tálban elkeverjük. A sonkák egyik szélébe hosszanti irányban kevés tölteléket teszünk, majd feltekerjük. A kaszinótojásokhoz a tojásokat megfőzzük (forrás után 10 percig), majd hosszában kettévágjuk, és kikaparjuk a kemény sárgájákat, amiket egy tálba teszünk. A sárgájákat egy villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt (annyit, hogy krémes állagú masszát kapjunk, de figyeljünk, hogy ne legyen túl folyós, mert akkor nem maradnak meg a fehérjében), a mustárt, majd sózzuk és borsozzuk. A fehérjék közepébe töltjük a kapott masszát. Csillagzsákkal lehet a legszebben megtölteni a tojásokat, viszont nekünk sajnos elromlott, és mivel vasárnap minden zárva van, egy kiskanállal kellett a tojásokat megtölteni, ami miatt egy picit csozék lettek, de az ízén ez nem változtatott. A tálca középre rakjuk a sonkatekercseket, amik közé felváltva fél citrom- és narancskarikákat ékelünk, oldalra a tojásokat, valamint a tálca szélére uborkaszeleteket és paradicsomokat teszünk. 










4 megjegyzés:

  1. Szia, nem tudom miként állsz a túróhoz, de 1x próbáld ki a sonkatekercset túróval és tormával tölteni. Sokat kísérleteztem mire a tormás túróra ráleltem, azóta nekem az adja legjobban vissza a valódi tormás sonkatekercs ízélményét. Nem kell mást tenni, csak a túrót sózni, és tormával (ízlés szerinti mennyiség) ízesíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyon szeretem a túrós dolgokat, szóval mindenképpen kipróbálom legközelebb. Köszönöm az ötletet! :)

      Törlés
  2. Szia, Bia! Most találtam a hideg tál adat, nagyon guszta. Szeretnék én is egy másik tölteléket leírni Neked, ha megengeded, és esetleg még nem ismernéd. Szóval: ecetes tornát jól kinyomkodjuk, vagy lecsöpögtetjük egy filter papíron keresztül. Kb. 20gr.zselatint beáztatunk, majd fel olvas útjuk. Keményre felverünk 2-3 dl.habtejszínt, de fontos, hogy nem Halála, vagy más cukrozott legyen!
    Tehát állati, legalább 30 százalékos legyen. A hajót és tormát kicsit megsózzuk, a két anyagot össze keverjük, és több részletben bele keverjük a már nem meleg, olvasztott zselatint. Jól elkeverjük, kb, 10percig hagyjuk a hűtőben dermedni. Utána dresszírzsákból be töltjük a sonka szelete két, és csillagcsővel kis rozettákkal zárjuk a tekercsek végeit.
    Ha érdekel, próbáljátok ki, a régi Jégbüfé sonka tekercse volt hasonló.
    Üdvözlettel:Rádlerné Sára.

    VálaszTörlés
  3. Szia. Nagyon gusztusos. Én a sonkát sajttal töltöttom meg. Tojás sárgáját habosra keverem sajttal és fűszerekel. Utána zsacskoba teszem és vágok rajta lyukat. Mellé még sonkkabol rózsát készítek. Aztán uborka paradicsom paprika szeletek. Formával találom.

    VálaszTörlés