2016. január 15., péntek

Mandulás szelet

Mandulás szelet



A mandulás szelet omlós lapjai között lágy krém található, a tetején pedig a finom csoki. A zöld színtől nagyon mutatós és nem utolsó sorban nagyon finom süti, ami tökéletes családi vagy baráti összejövetelekre. Nagyon régen készítettük (nem is tudom, hogy miért??!!), de most újra megtaláltuk a kis házi szakácskönyvünkben, és ismét felidéztük, milyen finom. Most biztos nem fog eltelni annyi idő, hogy újra elkészítsük :)

Hozzávalók:

Tésztához:
60 dkg liszt
8 dkg zsír
25 dkg porcukor
1/2 dl tej
2 db mandulaaroma
2 tojás
1 csomag sütőpor

Krémhez:
6 dl tej
2 ek liszt
1 csomag vaníliás pudingpor
25 dkg margarin
20 dkg porcukor

Tetejére:
10 dkg étcsoki
1 ek étolaj

Elkészítés:

A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a porcukrot, a két tojást, valamint a tejben feloldott mandulaaromákat. Ezután összegyúrjuk az egész tésztát, majd fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ha letelt a 30 perc, három részre osztjuk, és külön-külön kinyújtjuk a lapokat. Zsírozott tepsibe helyezzük, és takarékon megsütjük.
A krémhez a tej 2/3-át feltesszük főni, a maradékot pedig elkeverjük a pudingporral és a liszttel. Miután felforrt a tej, elkeverjük benne a pudingport, és készre főzzük. A szobahőmérsékletű margarint elkeverjük a porcukorral, valamint a kihűlt pudinggal, és nincs más dolgunk, csak összeállítani a sütemény. Az alsó lapot megkenjük a krém felével, erre tesszük a következő lapot (érdemes azt választani középre, amelyik nem sikerült túl jól), erre jön a krém második fele, végül pedig az utolsó lap (a legszebb). Vízgőz fölött megolvasztjuk az étcsokit, hozzáadjuk az étolajat, majd a sütemény tetejére kenjük. Érdemes tálalás előtt minimum 1, de inkább 2 nappal elkészíteni, hogy a lapok teljesen megpuhuljanak. A szeleteket egy meleg vízben tartott késsel szeleteljük, hogy a csoki ne törjön meg.

Mi most féladagból készítettük, ez látszik a képeken is

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése