2016. január 13., szerda

Virslis falatkák

Virslis falatkák

Virslis kifliket, vagyis inkább falatkákat akkor szoktunk készíteni, amikor kimaradt a krumplipüré, mivel nagyszerűen felhasználhatjuk ehhez a sós sütihez. Tökéletes választás egy partira, mivel kicsi és sok van belőle, illetve nem kell belemászni, csak kiveszünk egyet és már meg is esszük. De megsüthetjük egy tartalmas leves után, vagy reggelire egy pohár meleg kávé/tea/kakaó mellé, vagy éppen vacsira, ha már délelőtt ettünk főtt ételt, és a sort folytathatnám, mert bármikor készítjük is, nagyon finom. Csak egy baja van: nagyon eteti magát :D

Hozzávalók:

Tésztához:
3 db főtt krumpli
1 pohár kefir
3 ek étolaj
0,5 dl tej
3/4 élesztő
1 tk só
50 dkg liszt

Töltelékhez:
kb 8 db virsli

Tetejére:
1 db tojás lekenni
reszelt sajt

Elkészítés: 

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben és kevés cukorban. Egy tálba tesszük a kihűlt, főtt krumplikat, majd egy villa segítségével összetörjük (egyébként kimaradt krumplipüré is tökéletes, mi általában azzal készítjük). Hozzáadjuk a kefírt, a sót, az étolajat, a lisztet és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, majd letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután négy részre osztjuk, majd egyenként kör alakúra nyújtjuk. A kört 16 részre vágjuk, majd a széleire helyezzük a virslit, amit előtte a közepén kettévágunk, majd pedig 5 részre, így egy darab virsliből 10 falatkát tudunk megtölteni. Ezután a virslire ráhajtjuk a tészta hátulját és a két oldalát, majd feltekerjük rá az egész tésztát (jobb kézben fogjuk a virslis részt, a ballal pedig enyhén húzzuk a tésztát, miközben a jobb kezünkkel folyamatosan tekerjük.) Zsírozott tepsire helyezzük őket, majd megkenjük egy felvert tojással, reszelt sajtot szórunk a tetejükre, és 4-es fokozaton megsütjük. 













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése