2016. február 29., hétfő

Diabetikus kókuszkocka

Diabetikus kókuszkocka

Mióta nagymamám cukorbeteg lett, nagyon hiányoznak neki az édességek, így mindig megpróbálunk neki valamilyen diabetikus desszertet készíteni. Múlt hétvégén a kókuszkockát alakítottuk át úgy, hogy ő is nyugodt szívvel fogyaszthassa. A tésztájában eltér az eredetitől, ami egy mézes tészta, mi viszont tojásfehérjékből készítettünk egy piskótát. Az eredmény egy finom, ám mégis cukor- és fehérlisztmentes édesség lett, aminek nagyon örült az én drága nagyim. Mivel elég nagy tepsivel sütöttük, sok darab lett belőle, ezeket pedig lefagyasztottuk, hogy bármikor elővehessen belőle uzsira 2-3 darabot.

Hozzávalók:

Tészta:
10 tojásfehérje 
6 ek édesítő (nálunk sztívia és eritrit keveréke)
10 ek bekevert Update liszt (bármilyen más diétás liszttel helyettesíthető - pl- kókuszliszt, amitől plusz kókusz ízt kap a sütemény)
1 csomag sütőpor

Máz:
20 dkg margarin
15 dkg édesítő (sztívia és eritrit keveréke)
5 dkg natúr, zsírszegény kakaópor (holland)
5 ek tej

(ha a tészta több mázat szív be, nem biztos, hogy elég lesz az alábbi hozzávalókból készült máz, de ezt könnyen lehet pótolni)

Kókuszreszelék

Elkészítés:

A tojásfehérjéket az édesítővel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, elkeverjük és zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, majd takarékon megsütjük. Ha kihűlt, kockákra szeleteljük. 
A mázhoz a margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, a kakaóport és az édesítőszert, majd felfőzzük. Ebbe a mázba mártogatjuk a kis kockákat, majd kókuszreszelékbe forgatjuk őket. Fontos, hogy a máz hamar megdermed, ezért időnként vissza kell tenni a tűzre, hogy újra felolvadjon.









3 megjegyzés:

  1. Kedves Bia! Nagyon örülök ennek a receptnek, jómagam is cukorbeteg vagyok és minden édes (liszt és cukor nélküli sütinek örülök)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilvia! Örülök, hogy tetszik a recept. Az új rovatban (#hetihealthy) minden héten egy cukor- és lisztmentes receptet osztok meg, úgyhogy még sok ilyen lesz :)

      Törlés
  2. Sziasztok! Csak azt szeretnèm megkèrdezni, hogy a tojássárgákat nem kell felhasználni a receptre? Köszönöm szépen a választ.

    VálaszTörlés