2016. február 26., péntek

Gombapörkölt puliszkával

Gombapörkölt puliszkával
Nagyszüleim idejében nagyon gyakran készítettek puliszkát (polentát), mára viszont feledésbe merült. Nagy előnye, hogy kukoricalisztből készül, a kukorica pedig nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Tökéletes köret volt a tejfölös gombapaprikásunkhoz, ami nagyon gyorsan elkészíthető, ezért a rohanós hétköznapokon nagyszerű fogás ebédre vagy vacsorára. Eheti #hetihealthy receptem tehát glutén-és húsmentes :)

Hozzávalók:

Puliszkához:
1 liter víz
30-35 dkg kukoricaliszt (nálunk kukoricadara)
1 kiskanál só

Gombapörkölthöz:
50 dkg csiperkegomba
4-5 fej vöröshagyma
étolaj
1 kis kanál pirospaprika
ízlés szerint só, bors
1 kisebb pohár tejföl
1 csapott ek liszt (ha az ebédet teljesen gluténmentesen szeretnénk elkészíteni, akkor gluténmentes liszttel készítsük el a habarást is)

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk, megfonnyasztjuk kevés étolajon. Hozzáadjuk a felaprított csiperkegombát, sózzuk, megborsozzuk és pirospaprikázzuk. Kevés vizet szoktunk alá önteni, mert a gomba levelet ereszt. Puhára főzzük, amikor pedig majdnem kész, tejföllel, illetve a csapott evőkanál liszttel behabarjuk. Kicsit főzzük még, hogy rottyanjon egyet, majd levesszük a tűzről. A puliszkához egy lábasban felforralunk egy liter vizet. Mikor lobogva forr, keskeny sugárban beleengedjük a kukoricalisztet. Közben habverővel folyamatosan keverjük, nehogy csomós legyen. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről, és néhány percig lefedve állni hagyjuk. Ezután kiboríthatjuk egy deszkára, és cérnával vághatunk szeleteket belőle. Vagy egy tetszőleges tálkát kiolajozunk, és abban hagyjuk pár percig, hogy szép formát kapva tálalhassuk.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése