2016. február 14., vasárnap

Ikeás svéd húsgolyó sült krumplival és áfonyalekvárral

Ikeás svéd húsgolyó sült krumplival és áfonyalekvárral


Sokak kedvence a svéd bútoráruház egyik legnépszerűbb terméke, a húsgolyó (Köttbullar), amit a finom mártás és az áfonyalekvár tesz még pikánsabbá. A minap megtaláltuk a receptjét, és ma elkészítettük ebédre. Nem csalódtunk, mert nagyon-nagyon finom, a végeredmény pedig tényleg olyan, mint az igazi :)

Hozzávalók:

Svéd húsgolyók (kb. 60 golyóhoz)
1 kg darált marhahús
1 kicsi hagyma
3 vastag szelet kenyér héj nélkül
1,5 dl tej
2 tojás
1/2 tk őrölt szegfűbors
1/4 tk őrölt szerecsendió

frissen őrölt bors

4 ek vaj
2 dl húsleves
1 ek liszt
1,5 dl tejföl
pár csepp szójaszósz


ribizlilekvár
sült krumpli

Elkészítés:

A kenyeret aprítógépben morzsásra aprítjuk, közepes tálba tesszük és felöntjük tejjel. Hagyjuk pihenni, hogy magába szívja a tejet. A darált húst nagy keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a tejes kenyérmorzsát, belereszeljük a megpucolt hagymát, majd a kissé felvert tojásokat is. Fűszerezzük, alaposan összedolgozzuk és 15 percig pihentetjük. Egy nagy serpenyőben 2 ek vajat olvasztunk. Egyszerre kb. 10 húsgolyót sütünk magas lángon kb. 10 percig, idő közben átforgatva őket, hogy minden oldalukon megpiruljanak. Amikor a hús átsült, kiszedjük a golyókat, melegen tartjuk, amíg a többi is kisül. A serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, visszatesszük közepesen erős lángra. Megszórjuk liszttel, felkapargatjuk a lesült húsdarabokat és felöntjük húslevessel. Kb. a felére beforraljuk, ha kell átszűrjük. Hozzákeverjük a vajat és a tejfölt és éppen csak összemelegítjük. A mártást a húsgolyókra kanalazzuk, sült krumplit és áfonya- vagy ribizlilekvárt adunk mellé.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése