2016. február 24., szerda

Mákos nudli

Mákos nudli

A hagyományos nudli receptjét már korábban olvashattátok a blogon, ahol arról írtam, hogy mi egyébként nyáron szoktunk nagyobb mennyiségben készíteni, amikor a friss szilvából elkészítjük a gombócokat, és ha már benne vagyunk, legyártjuk a nudlikat is. Zacskóban lefagyasztva pedig nagyon sokáig eláll, bármikor felhasználhatjuk időt spórolva ezzel a mozgalmas hétköznapokon. Most viszont feldobtuk egy kicsit a régi receptet, és cukros-mákba forgattuk a nudlikat. A csicseriborsó leves után tökéletes második volt :)
Hozzávalók:

50 dkg krumpli
1 nagy csipet só
kb. 15 dkg liszt
1 tojás

mák
cukor

porcukor/lekvár

Elkészítés:

A krumplikat megtisztítjuk, meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. Sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és áttörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a sót, a tojást, majd lassan adagolva a lisztet, közben kézzel nem túl kemény és nem túl lágy tésztává dolgozzuk. Előfordulhat, hogy a krumplinak nagyobb a nedvességtartalma és még szükséges hozzá pluszban liszt. Lisztezett felületen kisujjnyi vastag rudakat sodrunk, amiket egy éles késsel kb. 3 cm hosszúságúra darabolunk. A felület és a tenyerünk között még sodrunk rajta egyet, így szép formásak lesznek. Lobogó vízbe rakjuk, és ha már feljöttek a víz tetejére, még 2-3 percet főzzük és a vízből kiemelve lecsöpögtetjük. A mákot a cukorral megdaráljuk, és beleforgatjuk a nudlikat. Ha nem szeretnénk, hogy túlzottan mákos legyen, akkor a leszűrés után egy tányérba tesszük a nudlikat, és csak megszórjuk a porcukros mákkal. Mellé adhatunk lekvárt, cukros-fahéjas joghurtot, vaníliaöntetet, meggyszószt vagy simán porcukorral is meghinthetjük.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése