2016. március 2., szerda

Citromos csirkemell krokettel

Citromos csirkemell krokettel

Nagyon szeretjük a csirkemellet, amit megpróbálunk mindig másféleképpen készíteni, hogy ne legyen unalmas. Ezt a blogon is észrevehettétek, mert nagyon sok variációt olvashattok a csirkemell elkészítéséhez. Az egyik kedvencem az őzgerinces csirkemell, ti pedig a fűszeres csirkemellre coleslaw-val kattintottatok a legtöbbet. Ez a citromos csirkemell viszont olyan finomra sikerült, hogy felkerült a kedvenceim listájára. Nagyon gyorsan elkészíthető, így egy hétköznapi ebédként vagy vacsoraként is megállja a helyét. Omlós, a citromos szósz teszi igazán különlegessé, a krokett pedig megunhatatlan, így mindig van pár zacskó házilag készített krokett a fagyasztóban, és ehhez a csirkemellhez is klasszul illett :)
Hozzávalók:

Krokett:
főtt burgonya
1-2 tojás
só, bors
esetleg fokhagyma
liszt

Citromos csirkemell:
csirkemellfilé
citromlé
só, bors
1 ek tejföl
125 ml húsleves (ennek hiányában víz+húsleves kocka)
1 ek liszt

Elkészítés:

A főtt burgonyát összetörjük, sózzuk, borsozzuk (maradék burgonyapüré is tökéletes), aki szereti, tehet bele tört fokhagymát is. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást (kb. 0,5 kg burgonyához 1 tojás), és a lisztet. Nehéz meghatározni a mennyiséget, annyi lisztet, hogy már ne ragadjon a kezünkhöz, de ne is legyen annyira kemény, mint a gombócnak szoktuk készíteni. Vizes kézzel rudakat formázunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Közepes hőmérsékletű zsiradékban aranybarnára sütjük. Lehet előre is készíteni, egy tálcára egymás mellé rakjuk a rudakat, majd lefagyasztjuk. Ha megfagytak, zacskóban felhasználásig elállnak. Mi sokszor szoktuk lefagyasztani, mert rendszerint marad a krumplipüréből, és ha nem sütünk belőle pogácsát, pikk-pakk összedobjuk a krokettet, és lefagyasztjuk. Így amikor sietünk, csak kikapjuk a fagyasztóból, megsütjük, és már lehet is enni. Most így is történt :)
A csirkemellet enyhén megsózzuk, majd kevés vajon megsütjük. A visszamaradt vajas-csirkehúsos szaftba teszünk 1 ek lisztet, majd csomómentesre keverjük. Felöntjük a húslevessel, elkeverjük benne a tejfölt, sózzuk(vigyázzunk, mert a csirkemellet is megsóztuk) és borsozzuk ízlés szerint. A végén pedig fél citrom levéből is csavarunk bele ízlés szerint. A krokettekkel tálaljuk a csirkemellet, amit a citromos szósszal öntünk le. 












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése