2016. május 9., hétfő

Hidegtál

Hidegtál

Április végén az öcsém ballagását ünnepeltük, az esemény után pedig nagy családi ebédet tartottunk itthon. Sok finomsággal készültünk, amik a következő héten sorra felkerülnek majd a blogra. Most a hidegtálakat (hasonló bejegyzést a blogon ITT olvashattok) mutatom meg, amik nagyon gyorsan elkészíthető, egyszerű, ám mégis látványos és finom falatok :)

Hozzávalók:

Sonkatekercsek sajtos besamellel töltve:
16 szelet sonka
4 dl tej
2 ek. liszt
4 dkg vaj
só, fehér bors
szerecsendió
1 db krémsajt

Sonkatekercsek körözöttel töltve:
16 szelet sonka
25 dkg túró
3 ek tejföl
1 kk pirospaprika
bors
őrölt kömény
karikára vágott újhagyma

Kaszinótojás:
10 tojás
tejföl
bors
1 tk mustár

Fasírt:
50 dkg darált sertéshús
1 tojás
bors
fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
2 zsemle
zsemlemorzsa
zsiradék a sütéshez

Olivabogyó
Sajt
Saláta
Zöldpaprika
Csirkemellsonka, pulykamellsonka
Paradicsom
Fogpiszkáló
Pick szalámi

Elkészítés:

A besamelhez megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, és addig pirítjuk, amíg éppen hogy elkezd barnulni. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és sűrűsödésig kavargatjuk. Sót, fehér borsot és szerecsendiót ízlés szerint adunk hozzá. Ha kész, félrehúzzuk, és a krémsajtot  is elkeverjük benne, valamint reszelünk bele sajtot is, és kihűtjük. A körözötthöz a túrót villával áttörjük, majd minden hozzáadunk és elkeverjük. A sonkák egyik szélébe hosszanti irányban kevés tölteléket teszünk, majd feltekerjük. A kaszinótojásokhoz a tojásokat megfőzzük (forrás után 10 percig), majd hosszában kettévágjuk, és kikaparjuk a kemény sárgájákat, amiket egy tálba teszünk. A sárgájákat egy villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt (annyit, hogy krémes állagú masszát kapjunk, de figyeljünk, hogy ne legyen túl folyós, mert akkor nem maradnak meg a fehérjében), a mustárt, majd sózzuk és borsozzuk. A fehérjék közepébe töltjük a kapott masszát.
A fasírtgolyókhoz a zsemléket meleg vízbe vagy tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk belőlük a folyadékot. A darált húsba tesszük a tojást, a zsemledarabokat, a reszelt vöröshagymát, a tört fokhagymát, a sót, a borsot, és alaposan összegyúrjuk. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és szép barnára megsütjük. Mikor kihűltek, sajtdarabokat és olivabogyókat teszünk rájuk, amiket fogpiszkálóval rögzítünk. 
A paprikarózsákhoz a paprikákat cikk-cakkosan félbevágjuk, majd a sonkákat meghajtogatjuk és paprikákba rakjuk. Ha mindennel készen vagyunk, tálcákra pakoljuk, és kedvünkre díszítjük a hidegtálakat :) 












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése