2016. július 8., péntek

Falafel

Falafel
A Közel-Kelet egyik jellegzetes étele, amit ma már szinte mindenhol készítenek. A csicseriborsóból készült fasírt a vegetáriánusoknál is sokszor készül, de az utcai árusok kínálatának is szerves részét képezi. Sokan ódzkodnak az elkészítésétől, de a recept, amit a Street Kitchen oldalán találtam, nagyon egyszerű, könnyen elkészíthető, a végeredmény pedig nagyon-nagyon finom, úgyhogy falafelre fel, emberek! :) 

Hozzávalók: 

25 dkg száraz csicseriborsó (mi most a Lidl-ben kapható üvegeset használtuk, amit nem kell áztatni, így megspóroltuk azt az időt)
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
friss petrezselyemzöld
friss korianderzöld
2 kardamon magjai
1 tk só
1 késhegynyi cayenne bors
1/2 tk sütőpor
1,5 ek liszt
3 ek víz

Elkészítés:

Egy éjszakára beáztatjuk a száraz csicseriborsót. Másnap lecsepegtetjük, egy tálba öntjük, de nem főzzük meg! Apróra vágjuk a hagymát, a fokhagymát, a friss petrezselyemzöldet, a koriandert és a csicseriborsóhoz adjuk. Egy mozsárban összezúzzuk a fűszermagokat, majd ezt is a többi hozzávalóhoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk és cayenne borssal is megszórjuk. Alaposan összekeverjük, majd több részletben egy késes aprítóban darabosra aprítjuk. Egy tálba borítjuk, hozzáadjuk a sütőport a lisztet és a vizet. Kézzel átgyúrjuk, majd egy órára hűtőbe tesszük pihenni. A masszából vizes kézzel formázott golyókat legfeljebb 180 C-os olajban sütjük ki, de előtte alaposan összenyomkodjuk őket hogy ne essenek szét. A kisült falafeleket itatóspapírra szedjük, majd kisütjük a többit is. Tehetjük tortillába, amihez különböző zöldségcsíkokat és sajtot, valamit tahini vagy joghurtos szószt adunk, de különböző saláták mellé vagy hidegtálra is nagyszerű. Mindenhogyan finom, na :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése