2017. április 7., péntek

Szülinapi torta #1

Szülinapi torta #1

Apukám múlt héten ünnepelte az 50. szülinapját, amire két tortával is készültünk. Az egyiket megkapta az előszülinapján pénteken, amikor négyen, együtt a családdal köszöntöttük fel otthon, a másikat pedig szombaton kapta meg, amikor a bővebb családdal ünnepeltünk. Ezt a csodatortát azért szombatra készítettük, mert a pénteki csak egy mini torta, ez viszont több szeletes, és meglepi is került rá, mivel gyerekkori és felnőtt képek is szerepeltek rajta, amin mindenki jól szórakozott (a képeket hurkapálcával szúrtuk a tortába). Nagyon finomra sikerült, az ünnepelt is örült neki, úgyhogy megérte annyit dolgozni Anyával. Így sokadjára is boldog szülinapot, Apa! 😃 💙

Hozzávalók:

Nagy, alsó piskóta: (32 cm-es kerek tortaforma)
6 tojás
6 ek liszt
6 ek cukor
3/4 csomag sütőpor

Kis, felső piskóta: (20 cm-es kerek tortaforma)
3 tojás
3 ek liszt
3 ek cukor
fél csomag sütőpor

Krém:
2, 5 dl tej
2 ek rétesliszt
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
3 ek kakaó
kb. 0,5 dl rum

Tetejére:
Kinder csoki
Milka szíves csoki
Merci csoki
1 doboz Raffaello
de lehet rá tenni Oreot, Kinder Buenot, Kinder tojást, Schoko Bonst....ki mit szeretne :) 

Lecsurgatni:
10 dkg étcsoki
1 ek étolaj

Elkészítés:

A nagy piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjékhez adjuk a cukrot, majd kemény habbá verjük. A sárgájákat is felverjük, és hozzáöntjük a habhoz. Összekeverjük, majd hozzáöntjük a sütőporos lisztet, és azzal is elkeverjük. Zsírozott, lisztezett kerek tortaformába öntjük, majd takarékon megsütjük. Amíg a piskótánk sül, elkészítjük a krémet. Kevés tejjel elkeverjük a réteslisztet, a többit pedig feltesszük főni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a réteslisztet. Ha elkészült, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, hagyjuk kihűlni A margarint a porcukorral és a kakaóval kikeverjük, ezután hozzáadjuk a kihűlt fehér krémet és a rumot. A kis piskótát a nagyhoz hasonlóan elkészítjük. 

Titok:  Attól lesz finom a krém, ha habverővel sokáig verjük. Akkor jó, ha a hüvelyk és mutató ujjunk ujjhegye között összemorzsoljunk egy pici krémet, és már nem érzünk közte cukorszemcséket. Ekkorra már világosodik is a kakaó színe is. Innen lehet tudni, hogy jó. Ez kb 15-20 perc, de tényleg ne sajnáljuk rá az időt!!! Mi most 23 percig vertük, és az a krém, hmmmmm. Annyira könnyed, selymes és finom volt. 

Ha a piskótáink megsültek és kihűltek, akkor mindkettőből 3 vékony lapot vágunk. Ezeket a krémmel megkenjük, egymásra illesztjük. Az étcsokit vízgőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk az étolajat, elkeverjük, majd a nagy piskóta pereméről lefolyatjuk. Rátesszük a közepére a kis piskótát, aminek a tetejére rákenjük az étcsokit, annak is lecsorgatjuk a pereméről, majd ráhalmozzuk a csokikat, a nagy piskóta széleire pedig egyenlően elosztjuk a Raffaellokat. Fogyasztás előtt készítsük el egy nappal korábban, mert sokkal finomabb, ha hagyjuk összeérni az ízeket. 





2 megjegyzés:

  1. Woaaaaa, ez brutálisan jól néz ki! Ekkora munkának én neki sem merek állni, épp csak az egyszerűbbeket próbálgatom a Sütnijó húsvéti válogatásából. De bizakodó vagyok :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm :) Nyugodtan állj neki, mert nem bonyolult. Ezen is látszik, hogy házi torta, amit nem egy profi cukrász csinált, de szerintem sokkal fontosabb a gesztus, no meg az, hogy milyen finomra sikerült :)

    VálaszTörlés