2016. január 14., csütörtök

Sajtos-lenmagos falatkák

Sajtos-lenmagos falatkák


A tegnapi virslis falatkákat sajttal töltve és lenmaggal megszórva is elkészíthetjük. Az egészben a legjobb, amikor véletlenül nem zárjuk re rendesen a tésztát, és kifolyik a sajt. Azokért a ropogós darabokért nálunk nagy harc folyik :D

Hozzávalók:

Tésztához:
3 db főtt krumpli
1 pohár kefir
3 ek étolaj
0,5 dl tej
3/4 élesztő
1 tk só
50 dkg liszt

Töltelékhez:
bármilyen sajt (mi most trappistát és edamit használtunk)

Tetejére:
1 db tojás lekenni
lenmag

Elkészítés: 

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben és kevés cukorban. Egy tálba tesszük a kihűlt, főtt krumplikat, majd egy villa segítségével összetörjük (egyébként kimaradt krumplipüré is tökéletes, mi általában azzal készítjük). Hozzáadjuk a kefírt, a sót, az étolajat, a lisztet és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, majd letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután négy részre osztjuk, majd egyenként kör alakúra nyújtjuk. A kört 16 részre vágjuk, majd a széleire helyezzük a sajtot, amit előtte a közepén kettévágunk, majd pedig 5 részre, így egy darab virsliből 10 falatkát tudunk megtölteni. Ezután a sajtra ráhajtjuk a tészta hátulját és a két oldalát, majd feltekerjük rá az egész tésztát (jobb kézben fogjuk a virslis részt, a ballal pedig enyhén húzzuk a tésztát, miközben a jobb kezünkkel folyamatosan tekerjük.) Zsírozott tepsire helyezzük őket, majd megkenjük egy felvert tojással, lenmagot szórunk a tetejükre, és 4-es fokozaton megsütjük. 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése